Hoppa till artikelns andra spalt.

Demonstranter i protest mot EU:s asylpolitik

Inför EU:s ministermöte om Stockholmsprogrammet som inleddes under gårdagskvällen hölls flera demonstrationer i Stockholm för att protestera mot unionens asylpolitik och övervakning.

Från Södermalmstorg vid Slussen avgick nätverket Aktion mot deportation och Nätverket Mot Rasisms demonstration till Medborgarplatsen. ”Akta dig storebror, lillasyster vet var du bor” och ”Stoppa Stockholmsprogrammet, skicka Billström ut ur landet” utropades längs gatorna på Södermalm av de närmare 200 demonstranter som slutit upp till protesten.

Axel har följt frågor om integritet och öppenhet under de senaste fem åren. Han ser stora risker med Stockholms- programmet.

Axel var en av de demonstranter som fanns på plats. Till Europaportalen säger han att EU långsamt är på väg att införa en övervakningsstat och att Stockholmsprogrammet hotar yttrandefriheten.
– Det absolut största hotet ser jag i vad Stockholmsprogrammet innebär för gränsövervakning och en risk för att militär ska kunna sättas in mot demonstranter. Jag har redan varit med om våldsam polis och det är lätt att inse vad som skulle hända, säger Axel.

Fler demonstrationer väntar under tordsdagen och fredagen som är de dagar då ministrarna kommer att diskutera Stockholmsprogrammet. Ytterligare demonstrationer väntar under hösten.